allsidig og variert

Produksjon

Vi har en allsidig produksjon med bær, frukt, egg og kjøtt.
Les mer om "Steinsland Jordbær" under egen fane.

eggproduksjon

7500 frittgående høner

Et fjøs som vil tilfredsstille alle
hønas behov.

Eggproduksjon har vært en viktig produksjon på gården i mange år. Som et resultat av ønske om frittgående høner, tok vi avgjørelse om å bygge et nytt, moderne og funksjonelt hønsehus. Et fjøs som vil tilfredsstille alle hønas behov, og i tillegg vinduer for dagslys, uteluker med uteareal og ekstra god plass. 

Vi valgte å stå for mesteparten av byggeprosessen selv, og ønsket å bruke ressurser fra egen skog. Et bygg i tre er miljøvennlig og gav oss mulighet til stor egeninnsats. Sommeren 2019 stod det 1000m2 store hønsehuset ferdig og huser 7500 høner idag. 

hvordan har høna det?

Hønene kan gå fritt i hele fjøset. De kan bade i sagespon på gulvet og vagle seg i høyden. De har fri tilgang på mat og vann, har hakkesteiner for å stimulere til aktivitet og får strødd korn og kalkstein i strøet daglig. Vi vet at høner som har det bra, produserer gode egg!

hvordan plukkes eggene?

7500 høner resulterer i nesten like mange egg hver dag. Ca 3 tonn egg i uka leveres til Prior fra våre høner. I det nye hønsehuset er det instalert en pakkemaskin som både plukker eggene i brett og stabler i høyden. Det sparer oss for mye tid, men vi må stå på samlebåndet for utsortering av skitne og klink egg.

hva skjer når høna dør?

Våre høner blir slaktet før de blir solgt videre som mat. Høne er en ypperlig middagsrett som er svært undervurdert. Klassikeren hønsefrikasse er et ypperlig eksempel. Ta kontakt ved interesse for slaktetid.

kjøttproduksjon

sau

Sau er familievennlige og holder beite godt nede.

Vi har 35 vinterfora NKS (Norsk Kvit Sau) og 35 vinterfora villsau. Villsauene går ute hele året og krever mindre arbeid. Før slakting kan flokken totalt telle opp mot 120 dyr med alle lammene. Lammesesongen er fra midten av april og krever ekstra arbeid med nattskift og fødselshjelp. Selv om det er en stressende periode, er det alltid nydelig å høre de små nyfødte lammene breke for første gang.

Vårslippen er alltid et høydepunkt, spesielt for alle nye lam. Lamminga planlegges slik at lamma er klare for å ut når det begynner å bli grønt ute. Sauene våre beiter hovedsaklig på naturbeite på gården, samt et par andre beiter i nærheten. Vi leverer til Nortura.

 

frukt

epler og plommer

Eplemost er ren råsaft av epler

I 2016 plantet vi 1500 epletre. Disse blir dyrket frem økologisk, og selges i løsvekt og som deilig eplemost.

Epledyrking er vel mer vanlig langs Hardanger enn langs Venneslafjorden, men vi prøver oss på Drivenes og på et felt ved Grovane. I Norge modnes eplene langsomt gjennom hele sommeren på grunn av kjølige netter og lange lyse dager. Det gjør at eplene får frisk smak og sprø konsistens. Eplene våre dyrkes økologisk og er Debio godkjente. Eplesorter er Rupinstep, Discovery og Aroma. I tillegg plantet vi 500 plommetre på Kvarstein som også er økologiske. Sorter er Opal og Viktoria

 

saft og syltetøy

bringebær og rips

Vi lager ripsgele, bringebærsaft og syltetøy.

Har du smakt vår heimelaga ripslege? Eller heimelaga bringebærsaft?

Vi dyrker bringebær på Drivenes i Vennesla, et ganske nytt felt med sorten Glen Ampfel. Bærene kommer normalt i midten av juli, og er ypperlige til å «maule» eller lage syltetøy av. Hjemme på gården dyrker vi rips i espalier. Vi binder og klipper de som vinstokker og resultatet blir store lange ranker med rips som får masse sollys. Ripsene er økologisk Debio godkjente.

 

Bjørk, eik og furu

vedproduksjon

Viktig å sikre seg for vinteren!

Vi produserer og selger fin og tørr ved i 60L sekker eller 1000L storsekker. Gjennom vinteren hogges det bjørk, eik og furu som kløyves opp tidlig på våren slik at både vårtørken og sommertørken utnyttes. Ta kontakt ved interesse og for priser. Vi er behjelpelige med utkjøring.

Prisliste 2024:

1000L Bjørk: 1500,-

1000L Eik: 1300,-

1000L Furu: 1100,-